Tips: Så strukturerar du för att nå dina mål PDF Utskrift E-post
2011-06-08
Har du alltid uppgifter kvar att göra i slutet av dagen? Hinner du sällan göra det som är viktigt men inte akut? Driftig.nu:s skribent har pratat med David Stiernholm, som ger dig tips om hur du kan få tiden att räcka till. David är struktör och driver Stiernholm Consulting. Här svarar han på tre frågor om hur du kan arbeta mer strukturerat och systematiskt så att du får tid att arbeta med det som leder dig till dina mål. David Stiernholm struktör

Driftigs skribent inom målsättning, Anna Jakobsson Lund, har varit i kontakt med struktören David Stiernholm för att få lite tips kring hur man kan arbeta mer strukturerat och systematiskt för att nå sina mål.

1. Vilka är de 3 största misstagen vi gör när vi planerar vår dag?

Att jobba ur mailen
Istället för att själv bestämma vad som har prioritet tar vi direkt tag i allt som folk skickar till oss via mail.

Tillgänglighetsjukan
Vi tror att vi inte får stänga om oss och bara arbeta, utan måste svara på alla mail, telefonsamtal etc. Det splittrar oss och spiller tid.

Övertro på möten
Vi tror att möten är det enda sättet att få något gjort. Vi bokar in ett möte för att jobba med en fråga, det blir ett sätt att prioritera den. Vi tackar okritiskt ja till alla möten och underskattar den tid det tar från vårt arbete.

2. Vilka är de 3 bästa tipsen för att spara en halvtimme varje dag?

Tydliggör målen
Du behöver en grund att prioritera utifrån. Beskriv målen tydligt och bryt ner dem så att du ser vilka aktiviteter som leder dig dit.

Skjut upp uppgifter
Det här är en akutåtgärd, men med hjälp av dina mål kan du se att vissa uppgifter går att göra vid en annan tidpunkt. När du ser att allt inte är akut får du lättare att fokusera på det som absolut måste bli gjort idag.

anna_jakobsson_lund_2011_thumb.jpg
Anna Jakobsson Lund | Artikelförfattare inom målsättning
Driver företaget Annorlunda konsult | Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Renodla det du gör
På längre sikt behöver du göra dig av med de uppgifter som inte leder mot dina mål. Var hård, det du gör ska verkligen bidra till måluppfyllelse. Allt annat kan du antingen släppa helt eller försöka outsourca till någon annan.

3. Vad kan jag göra med min extra tid för att verkligen skaffa ett försprång?

Åtgärda det vanligaste strukturmisstaget. Vi sprider information om vad vi ska göra på olika ställen. Det kan vara lappar, listor och mötesnoteringar eller appar, kalender och flaggade mail. Att aldrig ha kontroll över det som ska göras slösar vår tid och gör oss oroliga. Du behöver skapa en fullständig lista över det du har att göra, och ha den på endast ett ställe.

När du har gjort det ser du vad som ska göras, du kan ta bort onödiga saker, delegera annat och planera in det som blir kvar vid lämpliga tillfällen. På så sätt blir du maximalt effektiv och har fokus på rätt saker.

Vill du ha fler tips om struktur hittar du det på David Stiernholms hemsida.

 

>> Så hinner du allt innan semestern

>> Uppnå dina mål - så gör du

Senast uppdaterad ( 2012-03-19 )