Minska julstressen - få mer tid till annat PDF Utskrift E-post
2016-12-16

Hur gör du dina önskningar om jul och tiden före jul till verklighet i stället för att hoppas att det ordnar sig med julstressen? Julen är en helg som kommer vare sig du längtar efter den eller inte, men du kan välja hur du vill förhålla dig till den. Bli din egen julmentor och gör dina egna val.

Minska julstressen

Som unika personer med unika förutsättningar har vi individuella behov. För varje år som går förändras våra inre förutsättningar och yttre omständigheter, kanske behöver vi reflektera över det även när det gäller julen.

Julen är ofta väldigt traditionell, men förändring kan vara väldigt positiv också. Kommunicera först med dig själv om hur du vill ha julen. Skriv en lista med ungefär 5 saker per punkt nedan. Sätt dig i lugn och ro och lyssna till både hjärta och hjärna.

Tänk igenom:
- Vilka saker gillar du med julen och vad vill du bevara eller kanske ha mer av?
- Vilka saker skulle du vilja undvika i jul?
- Vilka saker skulle du vilja tillföra din jul?
- Finns det några förändringar som skulle göra att din jul skulle förändras till något (ännu) bättre?

Fundera sedan på:
- Vad hindrar dig att försöka göra en förändring under julhelgen?
- Ser du möjligheter att förändra enligt några av dina önskemål och att det kanske skapar nya möjligheter?
- Om du kan ändra på något, hur skulle det påverka dig och din jul?

Gå sedan vidare med:
- Skriv ner de förändringar som du överväger att genomföra.
- Känn in om de känns viktiga i förhållande till vinsterna/konsekvenserna och välj ut dem du vill genomföra. Vems förhoppningar och föreställningar försöker du leva upp till? Dina eller andras, eller det du tror andra vill?

eva_swede_byline_thumb.jpg

 Eva Swede | Artikelförfattare inom mentorskap
Driver Firma Fri och Stark | Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

- När du vill förändra något, prata med dem de berör, arbetsplats/vänner/anhöriga i tid, i stället för att skjuta upp de viktiga samtalen och ge på så sätt andra tid att reflektera.
- Har du önskemål som du inte hinner eller kommer att genomföra i år eller inte vill ta konsekvenserna av vid en förändring? Acceptera det du inte kan eller vill påverka. Hitta en acceptans och ett förhållningssätt till ditt val och att det är som det är. Det betyder inte att du egentligen behöver gilla allt. 

Några jultankar i företaget:
• Som småföretagare med anställda: Känn inte att du behöver ha en julfest som alla ska klämma in om du inte känner att julmaten är viktig, utan planera för en trevlig kick-off med middag under det nya året i januari/februari för att få en bra start på året.

• Önska kunder ett gott kommande år i stället för att skicka julkort. Skicka mail och/eller skriv ner det på företagets hemsida. Idag kommer vi från så många olika kulturer så julen är ingen självklarhet för alla. Kort med önskan om ett bra kommande år kan även skickas efter nyår om man har lugnare i arbetet då.

• Istället för eventuella julklappar till anställda och kunder: Gör något gott och skicka i stället en slant till välgörande ändamål och skriv det i jul/nyårshälsningen.

När du tagit dig tid till detta:
Njut av julen som den är och ha det riktigt skönt.

 

>> Lär dig tänka positivt

>> Ditt personliga bokslut

>> Webbkurser för dig och ditt företag

 

 

Senast uppdaterad ( 2016-12-19 )