Jobba mer effektivt och balanserat - 3 enkla steg PDF Utskrift E-post
2017-01-12
Vi är många som lider av någon slags it-relaterad adhd och helt enkelt inte kan fokusera på en enda uppgift i taget. Som företagare är det även många som har så kul på jobbet att man sitter alldeles för länge med en och samma uppgift. Vill du lära dig hur man på ett effektivt sätt planerar sin tid, får mer gjort och samtidigt mer energi? Här presenterar vi Promodoro-tekniken. jobba mer effektivt och balanserat

Det finns så mycket att ta tag i, facebook- och instgramuppdateringar att kolla, pushnotiser att klicka på och så är det härligt att äntligen vara igång med jobbet igen. Vi tar i från tårna på morgonen och avslutar arbetsdagen utan att känna att vi egentligen har avslutat något och det stressar oss. Vi behöver fokusera. På rätt saker. Genom att använda den så kallade Promodoro-tekniken kan vi lättare koncentrera oss.

Så här funkar pomodoro-tekniken:
Börja (eller avsluta) arbetsdagen med att planera, prioritera och beräkna tidåtgång på de uppgifter som är viktigast att arbeta med. Arbeta sedan enbart med dem. I prioritetsordning.

Och efter den här principen:
1 Bestäm dig för en arbetsuppgift.
2 Arbeta med den uppgiften i 25 minuter (= en Pomodoro).
3 Ta en 5-minuterspaus.
4 Upprepa från punkt 1 om det är dags för en ny uppgift, eller från punkt 2 om du inte hann klart.

När du arbetat i fyra pomodoros, alltså i totalt 115 minuter inkl pauser, tar du en längre paus i sådär ungefär 5-30 minuter.

Alla arbetsuppgifter tar inte 25 minuter, hinner du klart med något innan tiden är ute? Gå igenom uppgiften, repetera om det är aktuellt, förfina om det behövs. De korta pauserna mellan uppgifterna gör att hjärnan hinner att landa och förankra det du har gjort, läst eller hört. Superbra för inlärande.


Malin Lundskog
Malin Lundskog | Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
Skribent inom utvecklande och förebyggande hälsa
Kolla in pods, webbkurser och event på hemsidan

Varför det funkar? Du tvingas till att fokusera på en enda sak och slipper välja varje gång ett mail dyker upp i datorn eller ett sms piper till i telefonen. Tack vare att du redan har gjort ditt val underlättar du för dig själv. Du får inte byta arbetsuppgift under pomodorons gång och livet blir mycket lättare att leva utan alla val.

Det finns även en app för det här. För nybörjare rekommenderar jag den lättanvända Pomodoro. Precis som med allt annat som är nytt: ha tålamod! Du lär dig successivt att göra bättre tidsuppskattningar och får en mycket tydligare bild av vad du faktiskt lägger din tid på. Det kanske inte är förrän du testar att arbeta efter pomodorotekniken som du inser hur ofokuserad du är.

Fakta:
Pomodoro-tekniken är ett enkelt och effektivt tidsplaneringssystem som utvecklades av Francesco Cirillo i slutet av 80-talet. Syftet med tekniken är att förbättra fokuset och öka sannolikheten att hitta flow i sitt arbete. Pomodoro-tekniken fick sitt namn för att Cirillo använde en äggklocka designad som en tomat (kommer du ihåg dem?) när han utformade sitt sätt att arbeta. Pomodoro är helt enkelt italienskans ord för tomat.

 

Webbkurser vi tror intresserar dig:

>> Kondtionsträning som stresshantering

>> Effektivisera din administration
 

 
Få fler balanserade tips:

>> Sex steg för att undvika utmattning

>> Fyra tips för att stressa balanserat

>> Så skapar du glädje och lycka

>> Så får du in personlig utveckling i vardagen

 

Senast uppdaterad ( 2017-01-12 )