Så skapar du glädje och lycka PDF Utskrift E-post
2014-02-19
Personlig utveckling handlar om att skapa insikter kring dig själv på olika plan och att utveckla dig själv mentalt och fysiskt. Det innebär också att höja din medvetenhet om dig själv, ditt inre och hur du väljer att förhålla dig till allt och alla runt omkring dig. Genom att göra just så skapar och bygger du din egen glädje och lycka, enligt lyckoforskning. personlig utveckling glädje lycka

 

Många människor hänger bara med i det som händer runt omkring dem. Man hastar mellan alla möten och måsten utan några direkta mål eller mening och låter sig styras av alla andras agendor. Jag tycker om uttrycket ”Om du inte har någon egen plan, hamnar du lätt i någon annans.”

Du kan påverka din lycka till 40%
En kvinna som forskat på vad som verkligen gör oss lyckliga heter Sonja Lyubomirsky. Hennes grundtes är att 50 procent av vår förmåga till lycka är genetiskt bestämd (vi föds med en viss grundnivå eller bas för lycka), 10 procent beror på omständigheter och slump (partner, ekonomi etcetera) och 40 procent kan man påverka själv.

Du bestämmer alltså stora delar själv hur du vill bygga din egen lycka. Hur du väljer att förhålla dig till andra människor och händelser är då en del av det. Att känna en mening med det du gör och står för är en annan. Lika viktigt som att fundera på vad du vill är att du tar dig tid att fundera på vad du inte vill. Och vad du då faktiskt vill istället.

Känslan av sammanhang gör dig lyckligare
Känsla av sammanhang (KASAM) är ett begrepp vilket myntades av Aaron Antonovsky som var professor i medicinsk sociologi. Han kom fram till att vi har grundläggande behov av att livet både ska kännas begripligt, hanterbart och meningsfullt för att må gott. Höga värden av KASAM innebär också att individen har en stark känsla av sammanhang och därmed en hög förmåga att hantera utmaningar.

 

Jenny Andersson Coach
Jenny Andersson | Skribent inom personlig utveckling
www.jennycoach.se | Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Det är bara en av anledningarna till att det är viktigt att lära känna sig själv och fundera kring vad man själv vill för att stärka sin självkänsla och verkligen få ut det man önskar av sitt liv, i smått och stort. Så boka in lite tid med dig själv under våren och fundera på vad du vill, egentligen.

Tre lästips som passar för dig som är intresserade av personlig utveckling:

Verktyg för livet - Anthony Robbins
En lätt och enkel guide till de kraftfulla och livsförändrande verktyg och principerna som gjort Anthony Robbins till en av världens absolut främsta coacher och inspiratörer.

Uppnå mer med mindre stress - Andries J Kroese
En handbok i uppmärksamhetsträning, även kallat mindfulness. Du hittar handfasta råd och övningar som hjälper dig att minska stressen, hitta ”flytet” i tillvaron och höja livskvaliteten.

Lyckans verktyg : en vetenskaplig guide till lycka - Sonja Lyubomirsky
En läsvärd bok där du kan du testa var du är idag och fundera på hur du vill bygga din egna lycka genom medvetna val och handlingar. Sonja ger dig konkreta tips och metoder för att göra just så.

 

 

>> Fem konkreta tips för din personlig utveckling

>> Vilket mindset väljer du för att motivera dig själv?

>> Tänk nytt, få nytt - ändra ditt tankefokus


         

 

Senast uppdaterad ( 2014-02-19 )