Bloggmanual PDF Utskrift E-post
2008-07-09

Vill du snabbt komma igång med att blogga men vet inte riktigt hur det funkar? Här har vi sammanställt några enkla punkter om hur du lätt skapar en ny blogg på Driftig.nu och kommer igång med skrivandet!

 

Observera att du från 27 juni 2013 inte längre kan skapa nya bloggar på driftig.nu 

www_sand.jpg

1. Skapa en ny blogg

2. Logga in och börja skriva 

3. Redigera ett inlägg 

4. Ladda upp en bild

5. Skapa en länk i texten 

6. Skapa kategorier för dina inlägg

7. Gör en länklista

8. Skapa en ny sida i bloggen

9. Redigera en sida

10. Byt utseende på bloggen

11. Övriga inställningar

 

1. Skapa en ny blogg

 1. På sidan Bloggar på Driftig.nu finns en undermeny som heter Skapa blogg. Klicka där så kommer du till en ny sida.
 2. Fyll i ett användarnamn och din e-postadress. (Användarnamnet är inte namnet på din blogg utan det du loggar in med när du vill skriva i bloggen.) Fyll i siffrorna du ser på bilden och klicka på nästa.
 3. Fyll i bloggens domän, alltså den bloggadress (http://dinadress.driftig.nu) som du vill ha (går inte att ändra i efterhand). Ge bloggen ett namn, detta kommer att stå högst upp på din bloggsida (går att ändra i efterhand). Klicka på Registrera.
 4. Bloggen är nu skapad men måste aktiveras för att du skall kunna börja skriva i den. Gå till din inbox för e-post och öppna mailet samt klicka på länken där för att bekräfta ditt bloggkonto. Bloggen måste aktiveras inom två dagar annars måste du registrera den på nytt.
 5. Observera att ett medlemskap på Driftig.nu inte automatiskt ger en blogg och vice versa. Inloggning sker separat. Här blir du medlem på Driftig.nu.


2. Logga in och börja skriv

 1. Gå till Driftig.nu och klicka på Bloggar, sedan på undermenyn Logga in. Fyll i de användaruppgifter som du fick i mailet när du registrerade bloggen.
 2. Nu är du inne i verktygspanelen. Härifrån styr du din blogg, skriver inlägg, redigerar och byter utseende tex.
 3. För att komma igång och göra ett inlägg i bloggen, klicka på menyn Skriv.
 4. Skriv en rubrik till ditt inlägg i fältet Titel.
 5. Skriv din text i fältet Inlägg och redigera det med hjälp av de olika knapparna.
 6. När du känner dig färdig, klicka på Publicera till höger under din text. Då läggs texten ut på din blogg. Om du vill spara din text men inte publicera den riktigt ännu, klicka på Spara och fortsätt redigera. Om du vill spara din text för att publicera den vid ett senare tillfälle, klicka på Spara.
 7. Observera att det är bäst att skriva direkt i editorn och inte kopiera in text från tex. Word. Om du behöver klistra in text, se då till att den är oformatterad, tex. sparad i RTF-format.


3. Redigera ett inlägg

 1. Om du vill redigera ett inlägg som du har gjort i efterhand klickar du på redigera i menyn. En lista med alla dina inlägg kommer upp. Till höger på raden för inlägget välj Redigera.
 2. Du kommer nu in på inlägget och har möjlighet att göra ändringar. Klicka därefter på Spara, då syns ändringarna på bloggen.

  
4. Ladda upp en bild

 1. Ställ markören i texten där du vill att bilden skall hamna.
 2. Under textfältet finns menyn Ladda upp en fil. Klicka på bläddra och leta upp en bild på din dator som du vill använda. Klicka på Ladda upp.
 3. Bilden syns nu på sidan och du kan göra några val. Klicka på Thumbnail om du vill att bilden skall visas som miniatyr. Klicka på Full size om du vill att den skall visas i full storlek. Du kan också välja att länka din bild till en sida på Internet eller till en fil, välj då något av de alternativen. Annars välj None.
 4. Klicka nu på Send to editor. Bilden syns då i texten på ditt inlägg.
 5. Om du vill ta bort en bild som du laddat upp markerar du den bara och klickar på delete-knappen på din dator.


5. Skapa en länk i texten

 1. Om du vill göra en länk till en annan webbsida på Internet så börjar du med att markera ordet i ditt inlägg som du vill ska bli en länk.
 2. Klicka på symbolen med en lite kedja på, då kommer ett fönster upp.
 3. Skriv in url:en (adressen) till webbsidan som du vill länka till - glöm inte http:// före www. Välj mål, dvs. om du vill att sidan skall visas i samma fönster som din blogg eller i ett nytt fönster. Skriv in länkens titel (det namn som visas när du för musen över det länkade ordet) och klicka på Uppdatera.
 4. Ordet som du markerade har nu blivit blått vilket innebär att det kommer att fungera som en länk från ditt blogginlägg.
 5. Om du vill kan du även göra en bild till en länk till en annan sida på Internet. Markera bilden genom att klicka på den och gör sedan om samma process som med ordet.

   
6. Skapa kategorier för dina inlägg

 1. När du ha bloggat ett tag så uppstår ofta behovet att sortera inläggen i olika kategorier, detta gör det också lättare för dina läsare att hitta det dem är intresserade av att läsa snabbare.
 2. Skapa en kategori genom att klicka på Redigera och sedan på undermenyn Kategorier.
 3. Klicka på Lägg till ny och fyll i uppgifterna. Klicka sen på Lägg till kategori.
 4. Observera att du kan lägga upp flera kategorier men att dessa inte syns i din blogg förrän du har valt att skriva ett inlägg och lagt det i den kategorin.
 5. När du gör ett inlägg kan du nu välja vilken kategori du vill att det skall arkiveras under. Till höger om fältet där du skriver inlägget finns en meny som heter Kategorier, gör ett val och klicka på Lägg till.


7. Gör en länklista

 1. Om du vill länka till andra bloggar eller webbsidor på Internet så kan du lägga upp en egen länklista på din blogg. Välj Länklista i menyn och klicka sen på undermenyn Lägg till en länk.
 2. Fyll i namnet på länken, detta är det som läsarna av din blogg ser i din länklista. Fyll i adressen och ev. en beskrivning, klicka på Lägg till länk.
 3. Om du vill ta bort eller redigera en länk i din lista klicka på undermenyn Hantera länkar. 

 
8. Skapa en ny sida i bloggen

 1. Om du vill skapa en till flik i din blogg dvs. sida så går du till Skriv och Skriv sida.
 2. Här ger du sidan/fliken en titel, tex. Om Ditt Företag, och skriver en text som ska ligga på sidan. Du kan även ladda upp en bild under textfältet.

9. Redigera en sida

 1. Om du vill redigera en sida/flik som du har gjort i efterhand klickar du på Redigera i menyn. Klicka därefter på undermenyn Sidor.
 2. Välj sida som du vill redigera och använd någon av länkarna till höger - Visa/Redigera/Radera.


10. Byt utseende på bloggen

 1. När du skapade din blogg så fick den automatiskt ett utseende som heter WordPress Default med en blå topp. Du har möjlighet att redigera detta utseende eller att välja bland några andra.
 2. Gå till Utseende i huvudmeny. Här ser du ditt nuvarande sk. tema på bloggen. Under detta ser du tillgängliga teman du kan välja mellan. Klicka på något av dem för att testa.
 3. Väljer du att ha kvar utseendet som du fick när du registerade bloggen så har du möjlighet att byta färg på toppen samt byta underrubriken.

11. Övriga inställningar

 1. I huvudmenyn under Inställningar finns några bra saker att kika på. I undermenyn Allmänt byter du tex. namn på bloggen. Här kan du även lägga till en sk. slogan. Den beskriver vad din blogg handlar om och syns tillsammans med ditt bloggnamn här.  
 2. Under Läsa kan du välja vilken av dina sidor/flikar som ska visas som startsida och hur många inlägg som ska visas per sida.
 3. Under Diskussion hittar du enkla inställningar för inlägg och kommentarer.
 
Senast uppdaterad ( 2013-06-27 )