Fem korta talartips PDF Utskrift E-post
2007-10-17
Som företagare gäller det att hitta tillfällen att föra ut sitt budskap men samtidigt behöver man verbala medel för att göra det på rätt sätt. Att komma till ett sådant tillfälle med inställningen att det löser sig brukar inte fungerar väl inte ens för de som anser sig kunna prata.
talartips1.jpg

Barbro Fällman som är retorikcoach och författare i ämnet ger sina fem bästa tips på hur du blir en bättre talare.

1.    Fyll autopiloten
Förberedelser ger trygghet och självförtroende. Kommer du av dig går autopiloten av sig själv efter alla förberedelser innan. Men samtidigt måste du förbereda dig på målgruppen. Vad de förväntar sig och vad de blir motiverade av.

2.    Var dig själv

Du har din starkaste utstrålning när du är dig själv. Är du en stillsam person så börja inte flaxa med armarna för att du tror att karismatiska talare ska vara så. Kroppsspråket tolkas mer än ord och känns det tillgjort så har vi svårt att tro på vad som sägs.

3.    Stjäl från de gamla grekerna
En enkelt retorikknep som fungerar än idag är de 3 S:en - Säg vad du ska säga. Säg det. Säg vad du har sagt. Tänk även på att skära i innehållet. Ofta talar vi alldeles för länge och för mycket, absolut aldrig längre än 45 minuter.

Man kan försöka variera sig i rösten, växla mellan olika tekniska hjälpmedel eller ställa frågor om man märker att energin sjunker i rummet.

 Källa: Du & Co 4-2006

4.    Undvik karismadödaren
Den bästa informationsbäraren är den som kommer i form av en person. Göm dig inte bakom datorn och använd power-point när det stärker ditt framträdande inte bara ”för att”. Tekniska hjälpmedel tar uppmärksamheten från dig som person.

5.    Flirta med sinnena
Be aldrig om ursäkt för att du ska prata om något ”tråkigt”. Ta med känslor i talet även om det handlar om stela årsredovisningar. Inledningen är speciellt viktig.

Försök beröra sinnena och få publiken att skratta eller bli rörda. Ett sätt är att ta upp en aktuell samhällshändelse och koppla det till dig själv och det du ska prata om. 

Senast uppdaterad ( 2008-07-08 )