Håll ordning på kontoret PDF Utskrift E-post
2007-08-12
Det man inte har i huvudet får man ha på skrivbordet får man höra ibland. Pappershögarna växer, post it-lapparna förökar sig och man hittar aldrig det man söker. Det är helt enkelt ingen ordning på skrivbordet.
koll_pakontoret.jpg

Enligt Mona Quick, som har skrivit boken ”Ordning och struktur på arbetet och hemma”, är det viktigt att hålla ordning på sitt skrivbord eftersom det är ett enkelt sätt att reducera irritation och stress.

Att kunna jobba effektivt istället för att leta efter saker underlättar självklart.

Det vanligaste felet man gör är alla post-it lappar som ligger överallt och som man ska försöka hitta. Alla lösa papper gör att det blir oreda så avsätt tid till att sortera istället.                                       

Det enklaste och snabbaste sättet för att få ordning på ett stökigt skrivbord är enligt Mona att göra provisoriska anhalter med insorteringskorgar och tidskriftsamlare, då får man undan högarna enkelt.

Men det är ju inte bara skrivbordet som behöver rensas utan även datorns skrivbord – skapa mappar, sortera och släng.  

Den som har en tendens till att spara på allt för mycket ”bra-att-ha”-grejer måste ställa sig frågan hur stor är sannolikheten att kommer att behöva pappret/saken/mailet igen. Och om det är omöjligt att skaffa igen.
 

Källa: Du & Co 1-2

Monas tips för att underlätta på rätt sätt: 

1.    Ordning handlar om att underlätta livet för dig själv och att hitta det du behöver när du behöver det. Det handlar inte om att ha det snyggt för att imponera på andra eller för att känna harmoni för att sakerna ligger prydligt.

 

2.     Skapa ordning åt andra är inte att rekommendera eftersom det måste utgå från den specifika personen. Samma sak gäller vad som slängs eller behålls.

3.      Om du är mest effektiv på förmiddagen så se till att ha städat innan så slösar du inte effektiv tid till just städning.

 

4.      För att få ordning krävs det att kunna slänga och kunna gruppera saker i ett system som du själv hittar. Kasta direkt allt som du tror inte angår dig och ställ papperskorg och pappersinsamling nära där du sorterar posten – sålla hårt.

 

5.      Ta dig tid att sortera eftersom det spar tid i slutändan istället för att slösa tid på att leta.

 

6.      Insorteringskorgar och tidskriftsamlare är perfekt för att få undan och slippa synliga högar på bordet. Placera dem gärna på annan plats än just skrivbordet för att få öppna och rena ytor.

 

7.      För att hålla ordning i datorn så skapar du mappar och sorterar och slänger. Döp mapparna med namn du lätt förstår och tillämpa ungefär samma struktur som du har för pärmar och papper.

 

8.      Sortera även bland e-mail i mappar. Gör det direkt när du får ett mail – eller släng det direkt.

       9.    Använder du fler almanackor så se till att synka dem. 

 

 
Senast uppdaterad ( 2010-08-04 )