Stoppa mejllavinen - få mer tid över PDF Utskrift E-post
2012-01-22

Har du känslan av att det bara väller in mejl? Så fort du hunnit svara på några kommer det minst lika många till. Lugn det finns enkla och effektiva knep att ta till för att få grepp om situationen. Varje gång någon skickar dig ett meddelande har du alltid ett val: om du ska svara och hur du ska svara. Här kommer några steg för att minska mejllavinen.

Stoppa mejllavinen

Här kommer några tips på hur du kan hantera alla mail som kommer in. Följ tipsen och få en mer effektiv dag!

1. Bestäm nivån på ditt engagemang
För att hantera situationen behöver du sätta upp regler. Hur mycket tid vill du lägga ner på mejl? Vilka kollegor, klienter och kontakter behöver du för att affärerna ska utökas? Din regel kan vara tids-, situations- eller kontaktbaserad. Du kan till exempel bestämma att du avsätter 1 tim om dagen, bara besvarar meddelande med en direkt fråga i, eller prioriterar vissa kunder eller kollegor. Det viktiga är att skapa en regel för om du ska svara och hur snabbt.

2. Informera andra om dina rutiner
Berätta för andra om hur du hanterar mejl. Det gör att du får mer acceptans för reglerna. Har du till exempel bestämt att du ska läsa meddelanden kl 11:00 och kl 16:00. Så kommer de som vill kontakta dig via mejl att acceptera att de inte får svar direkt.


Eva JansenEva Jansén | Artikelförfattare inom personlig effektivitet Driver företaget Oglio Utveckling 076-187 13 04 | Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

3. Utvärdera mejl
Ta för vana att varje gång du får ett mejl att ifrågasätta dem. Finns det någon kanal som ger bättre information? Finns det ett smidigare sätt att kommunicera? Läser du de nyhetsbrev du prenumererar på? Ger de den typ av info du behöver? Om du tar ansvar för ditt hanterande av meddelanden, reglerar du också mejllavinen. Eller som Stephen Covey uttrycker det: ”Responsibility, the ability to chose your response.”

 

>> Bli effektivare gå ner till 4 timmars arbetsvecka

>> Många bollar i luften minskar ditt IQ

 

 

 

 

 

 

Senast uppdaterad ( 2012-01-24 )