Crowdlending för företag (1 läser) (1) Gäster
Till sista Svara på det här inlägget Favoriserade: 0
ÄMNE: Crowdlending för företag
#15670
erik90 (Medlem)
Inlägg: 1
graphgraph
Medlem Offline Klicka här för att se användarens profil
Crowdlending för företag 2 veckor, 5 dagar ago  
Hej alla företagare!

Jag heter Erik och vill dela några tankar kring det relativt nya finansieringskonceptet crowdlending.

Crowdlending är väldigt likt det i Sverige mer etablerade konceptet crowdfunding. Det som skiljer crowdlending från crowdfunding är att företaget som söker finansiering i stället för att ta in nya aktieägare (och därmed späda ut ägandet), i stället tar ett lån. Långivarna är ofta många och kan vara både privatpersoner, företag och banker.

De företag som erbjuder crowdlending har i regel digitala plattformar, där företagen som söker lån kan presentera sig själva och vad de vill göra med lånet. Långivarna får sedan gå in och lägga ett bud på hur mycket de vill låna ut och till vilken ränta. På så sätt blir det en omvänd auktion, där långivarna budar under varandra med lägre och lägre ränta till dess att auktionen stänger. Låntagaren får då ett låneerbjudande till en snittränta, som baseras på alla bud i auktionen.

En fördel med crowdlending jämfört med ett vanligt företagslån är marknadsföringsaspekten – att exponeras inför ett stort antal potentiella investerare på en crowdlendingplattform kan vara bra för försäljningen, då långivarna kan bli kunder och ambassadörer för bolaget.

Crowdlending är väletablerat i Storbritannien och det börjar också dyka upp intressanta plattformar i Sverige. Ett exempel på detta är Toborrow.se, som har lånat ut till hundratals bolag sedan starten.

Hör gärna av er till mig om ni har några frågor om crowdlending.

Lycka till med företagandet och kör hårt!
 
  Logga in för att svara.
Till början Svara på det här inlägget
Powered by FireBoardfå de senaste inläggen direkt till ditt skrivbord