Filma enkelt hemma - bra innehåll till dina kanaler PDF Utskrift E-post
2016-02-02
Videoklipp - speciellt i kort version kommer mer och mer. Facebook menar till och med att de har mer videovisningar än YouTube. Videoklipp fungerar som bra innehåll till alla dina kanaler. Men är du också rädd för tekniken och prislappen som krävs för att spela in video? Vi frågade Ella Hellgren som är e-pedagog och dagligen hjälper webbkursskapare att spela in videos - hur vi producerar snygga filmer på ett enkelt sätt.
ella_filma_hemma.jpg

En stark digital trend som får mycket utrymme i sociala medier är videoklipp. Det handlar om att visa upp sin produkt eller tjänst på ett intressant vis och blanda upp innehållet i dina kanaler mellan text, bild och rörligt material.

När du har tagit dig över den första mentala tröskeln som många står inför - dvs att visa sig själv med både bild och ljud - så kanske du också har en del förutfattade meningar om den utrustning som krävs för att spela in proffsiga videoklipp.

Vi frågade Ella I Hellgren som är e-pedagog och driver företaget Course it matters där hon dagligen hjälper webbkursskapare med att digitalisera sin kunskap:

Vill du använda filmer som en del av din marknadsföring - eller i din webbkurs? Bra tänkt! För din målgrupp och dina kursdeltagare kommer att gilla det! De behöver bara klicka på en knapp och kan sedan luta sig tillbaka för att titta. Så bekvämt! Det innebär förstås mer jobb för dig som ska producera filmerna, men det går att göra väldigt billigt och enkelt. Och med lite kreativitet kan du komma långt med utrustning du redan har hemma!


Gör inte som jag – när jag spelade in mina första kursfilmer anlitade jag en studiofotograf. Nu föredrar jag att filma själv hemma, för då kan jag ta om så många gånger jag vill och kan uppdatera filmerna lättare.

Filmstudio

Det här använder jag till mina filmer:
1. En iPhone 5S (flera andra smartphones har lika bra eller till och med bättre kameror.)

2. En Gorilla Tripod. (Se bild nedan. Finns till exempel att köpa på clasohlson.se för ett par hundralappar.)

3. En resväska med höj- och sänkbart handtag som stativ.

4. Mitt-på-dagen-ljus som kommer framifrån eller från sidan.

5. En neutral bakgrund. Det går utmärkt med en vit eller enfärgad vägg i till exempel vardagsrummet. Det viktiga är att bakgrunden inte riskerar att distrahera ditt budskap.

När du filmat kommer du troligen att vilja putsa lite i dina filmer. Kanske vill du ta bort ett litet misstag i början eller i slutet, eller lägga på texter som ska synas i bild. Det finns flera olika programvaror som kan hjälpa dig med det. Du kan till exempel välja iMovie (Mac) eller Movie Maker (PC) som båda är gratis och finns som standard på din dator.


Lycka till med dina filmer!

Gorilla Tripod

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill du lära dig mer om hur du förpackar din kunskap digitalt? Gå Ellas kurs Konsten att bygga en webbkurs där du får tips på fler verktyg.


Andra artiklar som kanske intresserar dig:

>> 7 steg till att digitalsiera din verksamhet

>> Emelie har sålt 6000 webbkurser

>> Skapa bra innehåll till dina sociala mediekanaler

Senast uppdaterad ( 2016-02-02 )