Så når du dina karriärsdrömmar PDF Utskrift E-post
2016-09-05

Många drömmer du om en lysande karriär. Men det är inte lika många som har tänkt igenom vart de vill vara om 3 år. En fråga du bör ställa dig själv är, vad har du själv gjort för att drömmen ska bli verklighet? Här får du konkreta tips från tidningen Chef om hur du ska analysera din nuvarande situation samt hur du ska sätta upp dina karriärsmål.

 

Nå dina karriärsdrömmar

För att kunna få den karriär du drömmer om måste du själv vara tydlig med vart du är på väg. Se till att skriva ner svar på följande punkter för att få lite klarhet i vad det är med din nuvarande situation som du är nöjd med och som du gör bra.

Skapa klarhet i din nuvarande situation
Det här trivs jag med i mitt nuvarande jobb:
Det här trivs jag inte med i mitt nuvarande jobb:
Det här är jag stolt över att jag har uträttat i mitt jobb:
Det som gör mig unik på min nuvarande arbetsplats är att jag:
De här sakerna som jag är bra på utnyttjas verkligen i mitt nuvarande jobb:
De här sakerna som jag är bra på tas inte till vara i mitt nuvarande jobb:

Nästa steg är att tänka ut vilken bransch du vill jobba inom. Det är lätt att fastna i gamla rutiner och ta de jobb som erbjuds. Men tänk efter ordentligt.

Skriv ner vad det är du vill göra
• I vilken bransch vill jag jobba?
• På vilken typ av arbetsplats skulle jag trivas allra bäst?
• I vilken sorts organisation skulle min begåvning komma till sin rätt?
• I vilken roll skulle jag trivas bäst?
• Tillsammans med vilka människor vill jag jobba?
• Hur bra vill jag bli? Vad är jag beredd att satsa på? Att bli lagom, bra eller världsbäst?
• Var skulle jag ha roligast?
• Var skulle min önskearbetsplats ligga rent geografiskt? I Värmlandsskogarna eller i New York? (Ja, ta i ordentligt när du ändå gör din önskelista).
• Hur ska min karriär och mitt privata liv samsas?

webbredaktörElise Ekelöf | Webbredaktör Driftig.nu
Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

När du väl har kommit fram till vad det är du vill göra så är det dags att sätta upp konkreta mål för din karriär. Se till att sätta upp både korta och långsiktiga mål. Vad ska du ha gjort inom ett halvår? Vart är du om ett år och hur ser din livssituation ut om tre år?


Då återstår det att fixa en handlingsplan:
• Börja direkt. Gör något inom 24 timmar. Det kan vara ”I morgon ska jag börja läsa alla annonser med lediga chefsjobb i Dagens Nyheter” eller ”I morgon ska jag ringa min förra chef och säga att jag är intresserad av att gå vidare, så om han hör något får han gärna rekommendera mig”.

• Inventera ditt kontaktnät. Har du frågat dina kusiner om de känner någon som kan rekommendera dig till ett sådant jobb som du längtar efter? Fråga arbetskamrater, träningskompisar, släkt och vänner. Engagera ditt kontaktnät. Folk gillar att hjälpa till.

Kom ihåg att vara öppen och se vad det är som händer i ditt liv. Du vill inte missa bra chanser bara för att du har fullt upp med att hålla utkik efter ditt uppsatta drömjobb. Du förändras genom åren och det kan också dina mål göra. Glöm inte att berätta det för dig själv.

 

>> Kolla in webbkursen Väx genom utmaningar

 >> Läs artikel om Karriärsutveckling för entreprenörer

Senast uppdaterad ( 2016-09-07 )