Sälj dig själv med rätt CV eller konsultprofil PDF Utskrift E-post
2016-10-28

Att skriva en CV eller en konsultprofil är något som de flesta någon gång har brottats med. De är viktiga verktyg när du söker uppdrag som egenföretagare. Vad vill egentligen arbets-/uppdragsgivaren veta? Här ger Charlotte Hågård, Driftigs expert inom karriär, konkreta tips på vad du ska tänka på när du skriver din CV eller konsultprofil.

Sälj dig själv med rätt CV eller konsultprofil

Skillnaden mellan en CV och en konsultprofil är att CV:n är en för jobbet skräddarsydd sammanställning över hela din bakgrund, erfarenhet och profil. Konsultprofilen beskriver dina erfarenheter, kompetens och kvalifikationer för just den typ av uppdrag du vill komma i åtanke för.

Som konsult är din konsultprofil ett av de viktigaste säljverktygen du har. Rätt utformat och skrivet, ger dig konsultprofilen möjligheter och ingångar på företag och till uppdrag.

Målet med en CV och en konsultprofil är enkelt – att skapa ett så positivt intryck av dig så att du blir inbjuden till en intervju. Det är intervjun som ger dig jobb och uppdrag! Nedan hittar du lite tips vad du kan tänka på när du skriver din CV och konsultprofil. Vissa tips kan du använda för båda.

Några viktiga tips om att skriva en konsultprofil
1. I början på konsultprofilen skriver du en sammanfattning över din profil så att läsaren får en tydlig bild av hela din kompetens i början av dokumentet.

2. En konsultprofil kan vara både 3 och 4 sidor – den ska vara mycket mer detaljerad än en CV. Ju mer information du ger om dig själv, ju enklare blir det att matcha dig mot rätt projekt och uppdrag.

3. En stor del av konsultprofilen ska innehålla beskrivningar av dina tidigare projekt och liknande arbetsuppgifter som du nu söker. Här vill uppdragsgivare ofta veta många detaljer.

4. I konsultprofilen är det viktigt att du lyfter fram det som verkligen är relevant erfarenhet, kompetens och kvalifikationer för det jobb/uppdrag du söker. Det handlar om att trygga upp den som läser att du verkligen kan det du säger att du kan.

5. När du beskriver vad du har gjort i tidigare uppdrag och projekt ska du använda framgångshistorier. När du t ex skriver vilka tidigare arbets/uppdragsgivare du har haft är det bra om du ger exempel på vilka arbetsuppgifter du hade och framförallt berättar om de resultat du skapat i jobbet.

6. Andra knep att väcka läsarens intresse är t ex att använda versaler, stryka under, centrera eller placera rubrikerna i en bred marginal bredvid texten, använda olika typsnitt etc.

 

Charlotte Hågård
Driftigs expert inom Karriär | Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
www.charlottehagard.se | www.newstart.se

 

 

 

Några viktiga tips om att skriva CV
1. CV:n skall vara kortfattad och snyggt uppställd - helst inte mer än två sidor. Med en CV på två sidor, måste du att hålla informationen kortfattad och enbart ta med det som är relevant för det sökta jobbet. Vill du komplettera med ytterligare information kan du i så fall överlämna den vid ett personligt besök eller en anställningsintervju.

2. Ta gärna fram några olika typer av CV som passar om du söker flera olika slags jobb eller uppdrag.

3. Försök ge ett positivt och övertygande intryck och skriva koncist, målmedvetet och – inte minst viktigt – låt ditt skrivsätt spegla din personlighet. En CV skall vara som en finklänning eller snyggkostym – passa både dig och sammanhanget!

4. Framhäv och koppla dina bästa meriter till det jobb du söker och disponera den övriga informationen på ett överskådligt sätt. Genom detta ger du ett trevligt och strukturerat första intryck. En bra utformad CV ska lyfta fram dina bästa kompetenser och göra intryck på läsaren genom välformulerade rubriker och en överskådlig och lättläst uppställning. CV:n skall visa läsaren att du passar för jobbet och kommer att klara av det.

5. Personerna som läser din CV kommer att ställa sig tre huvudfrågor:
1. Vem är personen som söker?
2. Vilken typ av jobb söker den här personen?
3. Vilka erfarenheter och kompetens erbjuder denna person och hur passar det oss?

6. Tänk själv på vad som kan vara intressant i din bakgrund för en blivande arbetsgivare. Undvik att ha luckor i tiden, det finns arbetsgivare som letar efter dem. Gå dock inte alltför långt tillbaka i tiden (max 10 år), med detaljerade berättelser om gamla jobb.

7. Tänk att CV:n skall spegla din personlighet – överdriv inte för mycket. Och framförallt – ljug inte!

 

 

>> Webbkursen: Sälj dig själv och våga ta betalt

 

  >> Läs även Sex tips kring din karriärsutveckling

 

 

 

Senast uppdaterad ( 2016-10-28 )