Bilder och diskussioner från frukostseminariet i Göteborg PDF Utskrift E-post
2010-03-11

Under onsdagens frukostseminarium i Företagarnas lokaler var det kvinnan som förälder och företagare som stod i fokus. Det talades mycket om attityder. Vad möter kvinnor för attityder från affärskolleger och vänner när en graviditet dagas och man är egen företagare? Men framförallt, vad har du själv för attityd?

Ulla-Lisa och Susan

Tidigt på onsdagsmorgonen drog debatten i gång kring hur det är att vara förälder och företagare. Diskussionerna hölls utifrån de två rapporter som presenterades ”Jämställt Företagarindex 2010” från Företagarna och ”Förälder och mamma – hur fungerar det?” från Driftig.nu

Barn? Ska du lägga ner?
När en av besökarna av seminariet blev gravid möttes hon av flera kommentarer från sin omgivning. Hon drev eget företag och oron från andra kunde vara stor, ”vad händer med företaget?”, ”kommer du att lägga ner nu?”. Hon menar på att alla kvinnliga företagare som är föräldrar måste visa och bevisa att graviditet och barn inte är något hinder i företagandet.

Våga ta för er!
För att få andra att ändra attityd måste kvinnorna börja med att ändra sin egen. Det är därför viktigt att kvinnor börjar ta för sig istället för att ursäkta sig. Moderatorn Maria ben Salem tog upp ett exempel på detta som hon bollade över till panelen ”varför det är så många män som startar företag inom sektorer där det jobbar flest kvinnor, exempelvis vården?”

Ulla-Lisa Thordén, säljcoach, talare och författare, uttryckte att skillnaden mellan kvinnor och män i denna fråga är stor. Män kollar efter vart det är man tjänar pengar. Är det inom vården, då startar dem företag inom vården. Medan kvinnor vill göra det dem tycker om och kanske inte alltid ser de möjligheter som finns.

Prata med varandra
Det diskuterade att det är viktigt att lyfta fram att alternativet "start eget" faktiskt finns och att man ska se det som en möjlighet. Besökarna uppmanades därför att gå ut och vara ambassadörer och berätta om hur det är att driva eget företag och dela med sig av sina erfarenheter. En besökare uttryckte även att män tror mer på sig själva än vad kvinnor gör. De kan inte se sig själva misslyckas. Återigen en attityd som kvinnorna bör anamma.

 

 

 

Elise Ekelöf| Webbredaktör Driftig.nu
Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

 

 

frukost280.jpg

 

 

 

 

 

 

 7.30 var frukosten uppdukad så att gästerna kunde ta för sig.

annasara_280.jpg

 

 

 

 

 

 

AnnaSara Recoluet från Driftig.nu presenterar rapporten "mamma och företagare - hur fungerar det?"rosie_rothstein.jpg

 

 

 

 

 

 

Rosie Rothstein, diskuterar frågorna i rapporten.

Publik och Ulla-Lisa Thorden

 

 

 

 

 

 

  Axman, Thordén och tjejerna från Prickig Katt.  Tjejerna från Prickig katt

 

 

 

 

 

Tjejerna från Prickig katt

Monica Crusner med son

 

 

 

 

 

 

Monica Crusner tog med sin son som blev den enda manliga deltagaren för dagen.

Maria Derner och Rosie Rothstein

 

 

 

 

 

 

Maria Derner från Företagarna och Rosie Rothstein

 

Sänk kraven och börja delegera
Monica Crusner från Crusner advokatbyrå tycker att det är viktigt att vi sänker kraven på oss själva. Kvinnor har en tendens till att alltid vilja finnas till hands. Vi kan inte finnas till hands överallt hela tiden. Hon vill även att vi kvinnor ska våga delegera (läs gärna vår artikel kring att delegera smart ).

Behåll ROT och RUT
På plats att kommentera rapporten fanns även Rosie Rothstein, som är politiker för Folkpartiet Liberalerna i Västra Götalandsregionen. Hon vill gärna föra en talan om att göra det lättare för småföretagare när det gäller trygghetssystemet. Hon har alltid varit av åsikten att det är farligt att lägga för många bollar i samma korg, och tog upp exemplet Volvo och Saab. Hon vill även se att både RUT- och ROTavdraget finns kvar. Detta för att göra många ”svarta" jobb ”vita”.

Hon ville även påminna alla om att tänka på vilka kommunala och regionala frågor vi vill ta upp när det gäller företagande. Våra regionala politiker har ständigt kontakt med dem på regeringsnivå, så vi får inte glömma att föra fram våra åsikter till dem som sitter närmast.

På scenen fanns:
Maria ben Salem, Drivhuset
AnnaSara Rocolet, Driftig.nu
Maria Derner, företagarna
Rosie Rothstein, politiker för Folkpartiet Liberalerna i Västra Götalandsregionen

I paneldebatten deltog:
Ulla-Lisa Thordén, Republic
Monica Crusner, Crusner advokatbyrå
Susan Kristiansen, Dina försäkringar
Carina Sundqvist, Inspirationsbyrån

 

Beautiful Business Event

 

 

 

 

>> Läs mer om rapporten "Företgare och mamma - hur fungerar det?

 

>> Läs mer om rapporten "Företagarindex 2010"

 

>> Anmäl dig till vårens nästa evenemang där EGO står i fokus



I samarbete med:
Företagarna  

 

 

ulla-lisa_och_susan.jpg

 

 

 

 

 

 

Ulla-Lisa Thordén och Susan Kristiansen i panelen. Ulla-Lisa Thordén riktar sig här mot Rosie Rothstein. "En dag var fjärde år kan vi påverka er. Men de beslut ni tar påverkar oss företagare alla dagar dessa fyra år"

Monica Crusner och Carina Sundqvist

 

 

 

 

 

 

Monica Crusner och Carina Sundqvist i panelen.

publiken280.jpg

 

 

 

 

 

 

Publiken inväntar på att allt ska börja.

visitkort280.jpg

 

 

 

 

 

Efteråt tog vissa chansen att mingla och byta visitkort.

venturecup280.jpg

 

 

 

 

 

 

Erica Sjölin och Katarina Brud från Venture Cup.

   

 

Senast uppdaterad ( 2010-03-18 )