Frida valde bort drömjobbet och satsade på företaget PDF Utskrift E-post
2013-05-08
Att leva på sin blogg har för allt fler blivit en dröm. Vi har träffat Frida Ramstedt (f.d. Berglund) som 2005 startade en av Sveriges första inredningsbloggar, Trendenser.se. – Det hela började i ett studentrum på 9 kvadrat då jag läste till civilekonom med inriktning mot marknadsföring. Det som började som en hobby blev med åren mitt heltidsjobb, berättar Frida. Frida Ramstedt från Trendenser

Idag är Trendenser en av Skandinaviens mest lästa inredningsbloggar med fler läsare än de flesta svenska papperstidningar i branschen. Efter sin examen arbetade Frida Ramstedt under ett par år hos en av landets största reklambyråer. Ett drömjobb där hon bland annat hade IKEA som kund. Men Frida kände att hon ville vidare.

– Allt eftersom bloggen växte sig större och uppdragen blev fler i min sidoverksamhet tog jag mod till mig och satsade på min dröm. Jag sa upp mig från min fasta tjänst för att kunna starta ett aktiebolag och satsa heltid på min hobby - inredning och design, berättar Frida.

Efter ett års förhandligar med Bonnier blev dröm verklighet
En av drivkrafterna till att hon vågade ta steget var att hon hade en tydlig dröm. Hon ville starta en alldeles egen inredningstidning, på engelska, som skrev om skandinavisk form och stil för hemmet.

– Jag ville skriva om Skandinavisk inredning, för världen, och nå ut till långt många fler än de svenska läsarna och jag ville göra det via digitala medier med läsplattan/iPaden som bas, säger Frida Ramstedt.

2011 bildade hon därför sitt aktiebolag och skrev ihop en tidningspitch som hon åkte upp till Stockholm och presenterade för Peder Bonnier. Ett år och många långa förhandlingar senare blev Fridas dröm verklighet.

"Jag gick om alla tidningsappar utom DN+"
I juni 2012 blev Trendenser ett iPad-magasin i samarbete med Bonnier och extramaterial från bloggen ges numera ut en gång i månaden (på engelska) via AppStore. Som chefredaktör ansvarar Frida för att skriva, styla, fotografera materialet till tidningen men också för att redigera och översätta frilansmedarbetarnas artiklar.

– En vecka efter lanseringen gick jag om alla tidningsappar i Sverige utom DN+ i antalet nedladdningar och Trendenser har därefter utnämnts till Highlight of the Month av Apple två gånger sedan starten. Magasinet frontas på startsidan i iTunes varje gång ett nytt nummer lanseras vilket är unikt, ingen annan Bonnier-titel för iPad har någonsin tilldelats detta tidigare, berättar Frida stolt.

 

webbredaktörElise Ekelöf | Webbredaktör på Driftig.nu
Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den |031-780 32 15

Bloggskola för andra som villl leva på sin blogg
Under tiden som Frida har hållt på har hon märkt att allt fler vill kunna livnära sig på sin blogg. Tillsammans med Annakarin Nyberg, som har forskat kring kvinnors entreprenörskap på nätet, och den profesionella bloggaren Clara Lidström, kanske mer känd som UnderbaraClara, har Frida startat en bloggskola. I januari 2013 tog Frida även hem pris som Årets Uppstickare i tävlingen Beautiful Business Award.

För att samanfatta. Frida Ramstedt är en driven kvinna som vet vad hon vill och ser till att förverkliga det.

Fridas tre bästa tips för dig som drömmer om att leva på bloggandet:

1) Hitta ett ämne du brinner för. Fokusera inte så mycket på vad du kan idag, utan på vad du skulle vilja kunna imorgon. Att skriva om något varje dag är den bästa skola man kan tänka sig, så det viktigaste är inte vad du redan kan utan vad du är (nästintill sjukligt) intresserad och passionerad för.

2) Ha tålamod. Rom byggdes inte på en dag, som det så vackert heter. Det gör inte en stor blogg heller. Många av de som är "bloggstjärnor" idag har hållit på i sju år. Varje dag. Det kommer ta tid så ladda med en ordentlig portion tålamod.

3) Försök hitta affärsnyttan i det du skriver om och skapa relationer med dem det berör. Finns det någon som är beredd att betala för din specialistkompetens, eller som vill synas mot din målgrupp, eller som kan tänka sig att utveckla produkter i samarbete med dig tack vare allt du lär dig genom bloggandet. Det är sällan annonserna man tjänar mest pengar på som bloggare utan alla spännande konsult- och frilansjobb, reklamuppdrag och andra uppdrag som kommer i kölvattnet av bloggandet.

 

Inspireras av fler som har startat företag

>> Karolina har hållbart mode som företag

>> "Jag var inte redo att ge upp drömmen om eget"


  

 


Senast uppdaterad ( 2014-01-08 )