Anna säljer kaffet som får kvinnor på fötter igen PDF Utskrift E-post
2014-02-26
Anna Trygg driver ett kafferosteri i Stockholm och har startat projektet Bönor för Bönor. Genom ett fantastiskt helhetstänk från planta till kopp hjälper hon inte bara kvinnor i Peru att bli mer självständiga, hon stödjer samtidigt kvinnor i Sverige som blir utsatta för våld, hot och sexuella övergrepp. Under internationella kvinnodagen kan även du hjälpa till och då genom något så enkelt som att köpa en kopp kaffe. Bönor för bönor

År 2005 packade Anna Trygg sin kappsäck och lämnade Sverige för att flytta till Sydney och satsa helhjärtat på kärleken. Väl i Australien öppnades en ny värld av kaffe för Anna. Det var då Sydneys kaffescen precis exploderat och baristorna utvecklades sakta till att bli ett slags supermänniskor med rockstjärnestatus.

– Efter några år i Australien växte även mitt intresse för kaffe. Jag började laborera med en liten kafferostare i garaget i vårt hus medan min sambo köpte espressoutrustning och gick baristakurser. Det slutade med att vi båda hamnade i kaffebranschen. Han sa upp sin finanskarriär och blev barista och jag började jobba på ett av de mest populära mikrorosterierna i Sydney och blev efter mycket om och men deras första kvinnliga kafferostare, berättar Anna Trygg för Driftig.nu.

Sydney blev Stockholm - kaffet följde med
När Anna och hennes sambo Bernie väl bestämde sig för att flytta till Sverige så kändes det självklart att fortsätta med kaffet. Nu är det fjärde året de driver kafferosterier Select Origin som bidrar med exceptionellt kaffe, rostat med kärlek och levererat färskt. Förra året blev Anna även initiativtagare till projektet Bönor för Bönor som hyllar kvinnor med hjälp av ett specialkaffe som säljs på internationella kvinnodagen.

– Vårt kafferosteri samarbetar med kaféer, restauranger, butiker, muséer och hotell, för att samla in pengar till välgörenhet för kvinnor. För varje kopp kaffe du köper den 8:e mars donerar deltagande kaféer och butiker 5 kr och för varje påse kaffe du köper hem 15 kr, säger Anna Trygg.

En böna som går från böna till böna
Pengarna går sedan till Alla Kvinnors Hus i Stockholm, som verkar för ett samhälle där ingen kvinna ska behöva utsättas för våld, hot eller sexuella övergrepp.

Kaffet som säljs via Bönor för Bönor kommer från projektet Café Femenino i Peru. Det går ut på att kvinnor inte bara skördar kaffet utan de har full kontroll över kaffet de producerar. De är ansvariga för allt från skörd till försäljning och även för alla inkomster. Priset för kaffet ligger över fairtrades priser och går bland annat till utbildning, utrustning och till att bygga sociala nätverk mellan kvinnorna.

– När kaffet når oss på Select Origin kafferosteri i Stockholm rostas det av mig som en av få kvinnliga kafferostare. Det gör att vi skapar en kedja av kvinnor, för kvinnor hela vägen från planta till din kopp, fortsätter Anna.

Idén föddes en kväll på krogen
Anna hade länge tänkt att hon på något vis ville uppmärksamma kaffet lite extra men visste inte hur. Idén till projektet fick hon en sen kväll på krogen.

– Det var jag och en numera nära vän, Lilly Lejon som kom på idén. Det var första gången vi träffades så jag berättade för henne om kaffet från norra Peru som jag köper in och som bara odlas av kvinnor och sedan rostas av mig. Detta var i januari 2012 så vi fick med nöd och näppe ihop det första Bönor för Bönor i Mars 2012. Jag ser verkligen fram emot 2013 nu eftersom vi haft mer tid att planera, säger Anna entusiastiskt.

webbredaktörElise Ekelöf | Webbredaktör på Driftig.nu
Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den |031-780 32 15

Här hittar du återförsäljare av kaffet
Trots att de hade väldigt kort om tid på sig blev de under sitt första år omnämnda på flera bloggar och var med i radio. I år har det vuxit med väldig fart och tagit sig ut på platser utanför Stockholm. Du kommer att kunna hitta Bönor för Bönor i bland annat Göteborg, Malmö, Linköping, Växjö och Trosa och flera deltagare är på väg in. Här kan du se hela deltagarlistan för Bönor för Bönor.

– Som kafé, restaurang eller butiksägare är det en fantastiskt chans att bidra med något positivt på internationella kvinnodagen. Det kvinnorna i Peru gör har aldrig tidigare gjorts där och vi vill visa dom att världen uppskattar det. Kaffet de producerar är för övrigt fantastiskt gott så om inte för någon annan anledning så var med bara för en extraordinär kaffeupplevelse, uppmanar Anna Trygg.

Alla kan göra något
De flesta svenskar dricker minst 3 koppar kaffe per dag. Genom att köpa en kopp en dag om året hos en av deltagarna i Bönor för Bönor är du med och stödjer kvinnor i både Peru och Sverige.

– Glöm inte att ta med dina kollegor och vänner. Det är en perfekt fredagsaktivitet som hela kontoret kan vara med på. Ta med kaffe tillbaka till kontoret till de som inte har tid att gå ut. Alla kan inte göra allt men om alla kan köpa en kopp kaffe så är vi en lång bit på vägen, avslutar Anna Trygg initiativtagare till projektet Bönor för Bönor.

Vill du vara med i Bönor för Bönor?
Om du driver kafé, restaurang eller butik och vill vara med i Bönor för Bönor 2013 är du välkommen att kontakta Anna på Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den eller 0727 340 177. För deltagarlista och mer information, besök www.bonorforbonor.se.

Förutom sina vanliga kaffesorter fortsätter Select Origin att ta in Cafe Femenino kaffe från olika länder som finns tillgängliga året runt hos deras återförsäljare. Genom försäljningen av dessa kvalitetskaffe hoppas de kunna bidra till att ändra synen på kvinnor i dessa länder och stärka deras självförtroende.

 

Bönor för bönor 

Bönor för bönor  

Inspireras av fler som har startat företag

>> Karolina har hållbart mode som företag

>> "Jag var inte redo att ge upp drömmen om eget"


  

 


Senast uppdaterad ( 2014-02-26 )