Därför är det viktigt med ett stort nätverk! PDF Utskrift E-post
2014-12-17

Frida Haavisto är grundare till Driftig.nu. Med 14 000 medlemmar tar företag över hela Sverige kontakt med varandra och nya samarbeten skapas. Frida själv vänder sig alltid till sitt nätverk när det är något hon söker och kan inte tänka sig ett liv utan sitt nätverk. Här ger hon bland annat sex råd om just nätverk.

Frida Haavisto

Hur kommer det sig att du ville starta Driftig.nu?
– När jag studerade vid högskolan kände jag och min kollega att vi ville starta företag och började leta efter inspiration. Vi märkte då att det var få kvinnor som drev företag som syntes i media. Vi fick idén till inspirationsboken Beautiful Business där 200 kvinnliga företagare berättar om hur de har förverkligat sina drömmar. Boken fick mycket uppmärksamhet i media och det var många företagare som hörde av sig till oss. Suget efter ett ställe där man kunde nätverka med andra var stort så vi startade Driftig.nu, säger grundaren Frida Haavisto.

– Att det blev ett nätverk för kvinnor var en ren slump då det 2007 inte fanns några större nätverk för kvinnor. Det visade sig vara rätt beslut för nätverket växte fort och idag har Driftig.nu 14 000 medlemmar över hela Sverige. Målsättningen har alltid varit att lyfta förebilder och vara ett positivt forum, inte att vi skulle diskutera manligt kvinnligt, fortsätter Frida.

Varför är det så viktigt att som företagare ha ett starkt nätverk?
- Jag tycker att alla behöver ett bra nätverk, både privat och i jobbet. Genom dessa kan man bolla idéer, be om råd och få feedback. Jag själv använder mig alltid av mitt nätverk när jag behöver något. Det kan vara allt från att hitta en frisör eller revisor till att be om bästa boktipset. Genom nätverket får jag nya kunder, leverantörer och vänner, berättar Frida.

Vad skulle du säga att Driftigs medlemmar använder sajten till?
- De diskuterar, både offentligt i forumet och genom direktkontakt. Det är inte ovanligt att medlemmarna ber om feedback på något de gjort eller kanske berättar när de varit med om något roligt osv. Vi märker att medlemmarna gärna vill kunna identifiera sig med någon annans framgångssaga. Att få kontakt med andra som också driver företag stärker dem och peppar dem att fortsätta. Man kan även hämta mycket information och inspiration kring företagande. Självklart kan man även marknadsföra sig och få nya kunder.

   

webbredaktörElise Ekelöf | Webbredaktör på Driftig.nu
Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Vem tycker du är viktig att ha i sitt nätverk?
- Det är viktigt att ha många olika typer av personer i nätverket. Försök även att nätverka i olika sammanhang så att det inte blir allt för likriktat. Mitt viktigaste tips i denna fråga är att man ska omge sig med generösa personer som delar med sig av sin kunskap och sina kontakter. Och givetvis, att man ger lika mycket tillbaka.

6 tips om nätverk
Var generös. Om du själv är generös fungerar nätverken bäst.
Var nyfiken. Var inte för självcentrerad utan var nyfiken på andra människor. Nätverk handlar om relationer.
Underhåll. Det går inte att gå in en gång per år i ett nätverk, man måste underhålla det hela tiden. Inte bara när man själv vill ha något.
Ge feedback. Kommentera och gör någon annan glad samtidigt som du påminner folk om att du finns.
Olika arenor. Se till att träffas i det verkliga livet, inte bara på webben. Ha olika arenor, man får bättre utbyte och nya infallsvinklar på ställen där man känner sig lite obekväm.
Våga ta hjälp. Lista dina vänner och fundera på vad de kan hjälpa dig med.

 

 

 

 >>Webbkurs: Från idé till färdigt företag

>> Hur män och kvinnor affärsnätverkar på olika sätt

>> Du har väl hittat Driftig.nu på Facebook?

>> Besök Driftigs forum och utbyt tankar och idéer med andra företagare 

 

Källa: Uttdrag ur interjuv av Annelie Ivarsson Moran, Mölndalsposten


Senast uppdaterad ( 2015-01-12 )