3 företag som trappar upp under sommaren PDF Utskrift E-post
2013-06-18
Sommaren förknippas ofta med ledighet och vila men för många egenföretagare ser det annorlunda ut. Driftig.nu har varit i kontakt med tre företagare från vitt skilda branscher där sommaren innebär ett högre arbetstempo än resten av året. Självklart har det för- och nackdelar som allting annat. Jobbar mer på sommaren

Överallt kan vi läsa tips på hur vi bäst kan varva ner inför sommaren och hur vi slipper stressen. För många företagare innebär detta en period då det är mer än någonsin att göra.

Här kan du läsa om tre företagare som berättar om sina verksamheter och för- och nackdelarna med att  trappar upp under sommaren.

Linda Lindenau – Ta rodret, Kvinna!
Linda Lindenau

Kort om Lindas verksamhet
Jag arrangerar seglingskurser för kvinnor, i Sverige och i Medelhavet. När andan faller på även på andra ställen, tex Karibien. För att jag ska kunna försörja mig på seglandet måste jag förlänga säsongen, därför har jag kurser i medelhavet höst och vår men det är absolut på sommaren som jag har som mest att göra.

Hur kommer din sommar att se ut?
På sommaren seglar jag i Sverige. Tidigare år har jag mest haft nybörjarkurser, två eller tre dagar långa med övernattning ombord. Kvinnor har ofta en tendens att underskatta det de kan, och vilja gå en nybörjarkurs trots att de seglat i många år. Men i år har efterfrågan på fortsättningskurser ökat. Det är jättekul, många av mina deltagare kommer tillbaks och vill lära mer. Och en del köper egna båtar! I sommar kommer jag att ha några kurser där vi seglar lite längre, kanske till Finland eller Åland.

När laddar du batterierna?
Batterierna försöker jag ladda lite här och där. På vintern har jag mindre att göra, bara några teorikurser och lite föreläsningar. När jag seglar blir det intensivt, jag bor med deltagarna och tillbringar den mesta tiden med dem i upp till en vecka. Men jag har också lite tid till mig själv. Ibland. För sällan om jag ska vara ärlig.

Vad är nackdelen med att ha mycket att göra på sommaren?
Nackdelen är att jag är uppbokad så långt i förväg. Människor idag måste ofta planera sin semester långt i förväg, och redan i september får jag de första frågorna om nästa sommars kursutbud. I november brukar jag lägga ut datum på hemsidan. Det innebär att jag missar många kalas, jag kan inte begära av mina vänner att de ska planera sina sommarkalas redan i november.

Vad är det bästa med att ha mycket att göra på sommaren?
Eftersom jag måste ut i båten i alla väder när jag har kurs, får jag se skärgården i olika skepnader. När det är grått och mulet är det på många sätt vackrare än när solen skiner. De sälar jag sett, har jag upptäckt gråmulna dagar. Moln är fantastiskt vackra, särskilt i olika halvdunkla ljus. Mossor, lavar och klippor är mer nyansrika när de är fuktiga än solbelysta. Jag märker att sedan jag började hålla kurser tycker jag att somrarna varit bättre. Antagligen för att när solen tittar fram är jag där ute, och kan utnyttja varje minut.

webbredaktörElise Ekelöf | Webbredaktör på Driftig.nu
Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den |031-780 32 15

Anna Ozén – Bergshyttan Häst och Semin
Anna Ozén Bergshyttan

Kort om Annas verksamhet:
Jag är med sköter seminstation (betäckning) för hästar samt uppstallning av fölston med ca 10 -13 fölningar per år. Fölen föds mellan mars och juni. Seminstationen är igång mellan 15 april- 15 augusti så det är fullt upp hela sommaren.

Hur kommer din sommar att se ut?
På måndag, onsdag och fredag förmiddag kommer veterinären och undersöker ston. Tisdag, torsdag, fredag kväll och lördag inseminerar jag de ston som veterinären bedömer är redo. Årets sista fölning är beräknad till midsommarafton.

När laddar du batterierna?
Smeinstationen stänger 15 augusti då drar jag med familjem på en veckas semester till Legoland!

Vad är nackdelen med att ha mycket att göra på sommaren?
Alla andra är lediga och vill komma och hälsa på. Snärjigt att vara social och arbeta samtidigt men har man hästintresserade gäster kan de alltid hjälpa till och leda hästar.

Vad är det bästa med att ha mycket att göra på sommaren?
Vädret är oftast härligt och man får se bondbrännan som en löneförmån.

 

Vilma Velasquez – Vilma Velasquez AB
vilma velasquez

Kort om Vilmas verksamhet
Jag designar, tillverkar och säljer smycken. Min inspiration kommer från materialen och den färgrika naturen och kulturen i Colombia och Haiti. Jag har en butik mitt i Visby och en sommarbutik på Smögen. Smyckena tillverkas i dag i Colombia av en grupp kvinnor. Just nu driver jag dessutom ett crowdfundingprojekt via FundedByMe som syftar till att samla ihop medel för att bygga en lokal och köpa en gjutningsutrustning till verksamheten på Haiti. Jag har ett starkt socialt engagemang och vill via mitt företag och mitt arbete inom konsthantverk åstadkomma varaktiga förändringar genom att erbjuda utsatta människor en yrkesutbildning och arbete.

Hur kommer din sommar att se ut?
Jag kommer att pendla mellan butikerna på Gotland och Smögen. De är öppna från kl. 10.00 till kl 21.00. Dessutom håller jag förstås kontakten med tillverkningen i Colombia och arbetar med crowdfundingprojektet som jag hoppas mycket på och lägger ner mycket tid på.

När laddar du batterierna?
Under våren har jag har laddat mina batterier i Haiti där jag äter underbart god, solmogen frukt och arbetar dels med utbildning och dels under den varma solen med en byggnad som muras av gröna och blå glasflaskor som vi samlat.

Vad är nackdelen med att ha mycket att göra på sommaren?
Dagarna är väldigt intensiva och det gör att det ibland är lite svårt att hinna med sig själv ordentligt. Det är inte heller så roligt att vara inomhus hela tiden.

Vad är det bästa med att ha mycket att göra på sommaren?
Det absolut bästa är att få träffa mina återkommande och nya kunder och att prata om mina projekt med dem.  

 

Läs om fler företagare:

>> Nobbad av förlagen men gjorde succé på bokmässan

>> Frida valde bort drömjobbet och satsade på företaget

>> Jag var inte redo att ge upp drömmen om eget

 


Senast uppdaterad ( 2013-06-18 )