Så fungerar Starta eget-bidrag PDF Utskrift E-post
2012-05-02

När det gäller Starta eget-bidrag finns det en del frågetecken att reda ut. Vem är det som får söka? Hur söker jag? Vad får jag och vad behöver jag göra? Och framför allt, vad är det egentligen? Här svarar vi, med hjälp av Företagande.se, på de vanligaste frågorna kring Starta eget-bidrag.

Starta eget-bidrag

Vad är Starta eget-bidrag?
Starta eget-bidraget syftar till att hjälpa den som är arbetslös men som har förutsättningar och potential att starta en egen verksamhet. Hos Arbetsförmedlingen kallar man formellt bidraget för ”stöd vid start av näringsverksamhet”. Bidraget ges under högst sex månader, och även om det är ovanligt så kan förlängning göras på grund av sjukdom eller myndighetstillstånd.

Det ekonomiska stödet (Starta eget-bidraget består av både ekonomiskt och kunskapsmässigt stöd) kallas aktivitetsstöd och är beroende av din arbetslöshetsersättning. Så länge du uppfyller villkoren för ersättning från arbetslöshetskassa får du minst 320 kr per dag. Du som inte uppfyller villkoren för ersättning från arbetslöshetskassa får aktivitetstöd med 223 kr per dag.

Vem får starta eget-bidrag?
För att vara behörig till Starta eget-bidrag måste du ha fyllt 25 år och vara arbetslös eller riskera att bli det. Notera att bidraget företrädesvis ges till den som är arbetslös – det är alltså inget krav. Om man riskerar att bli arbetslös så är man också behörig, vilket öppnar upp portarna för en betydligt mer svävande tolkning. Även när det gäller åldern så görs vissa undantag, bland annat om du är inskriven i jobbgarantin för ungdomar eller om du har ett funktionshinder.

Se över dina möjligheter från fler olika perspektiv genom att fråga olika människor – förbluffande ofta kan man få igenom sin sak om man bara lyckas hitta rätt person, en person som brinner för att hjälpa ambitiösa entreprenörer på samma sätt som du brinner för din affärsidé.

Hur du söker starta eget-bidrag
Det första steget är att beskriva din affärsidé och presentera den för Arbetsförmedlingen. Det är värt att lägga ned extra energi på att beskriva din affärsplan med strategi och huvudidé så detaljrikt och noga som möjligt då det är den som ligger till grund för dina chanser att få starta din entreprenörsbana i medvind.

Du kommer dessutom att dra nytta av att ha affärsplanen klart och tydligt formulerad i ord när du väl har startat din verksamhet – den hjälper andra att förstå dina tankar och idéer, något som kan vara guld värt när du söker partnerskap eller kapital.

webbredaktörElise Ekelöf | Webbredaktör Driftig.nu
Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den | 031- 780 32 15

Starta eget-bidraget består av mer än bara pengar
Arbetsförmedlingen tar sedan, med hjälp av sakkunniga konsulter, beslut om du anses ha förutsättningar för att bedriva verksamheten. Tycker de att du har det, kommer du att erbjudas hjälpmedel såsom företagskurser och informationsträffar för att vara rustad till tänderna när allvaret väl börjar och det är dags att ge sig ut på slagfältet. Nyttjar du informationen på rätt sätt så kommer du att slippa lägga så mycket tid på det runt omkring och satsa allt krut på din kärnverksamhet när företagshjulen börjat rulla.

En bra start kan vara avgörande för ditt företags framtid
Summorna kan kännas försvinnande små när man tänker på dem – några tusenlappar hit eller dit, du ska ju starta ett miljonföretag! I slutändan kan det dock vara de tusenlapparna som gör att du överlever den kritiska första perioden och lyckas förvandla minustecken till plus. Tid är ofta en betydande faktor när man startat ett nytt företag och med Starta eget-bidraget kan du få den tid som behövs.

Kom ihåg!
Ge inte upp om du skulle få avslag på din ansökan. Har du en riktig vass idé som ligger och maler i bakhuvudet och ett hjärta fyllt med glöd och passion för idén så kan ingen stoppa dig.

 

Källa: Företagande.se och Arbetsförmedlingen

>> Sök EU-stöd för turismnäring

>> Sök stipendier - så gör du

>> Så hittar du riskkapital


Senast uppdaterad ( 2014-02-10 )