Stora Säby Gård PDF Utskrift E-post
2012-11-26

På Stora Säby Gård har det skapats en handels- och mötesplats för familjer och villaägare i norra Storstockholm. Besök butikerna, ta en fika eller gå på en mysig promenad. Tanken är att det på gården ska samlas nytänk och småföretagare. Kundupplevelse och kvalitet prioriteras. Nästa stora utmaning är att locka företag till det nya butikskonceptet med en shop in shop.

Stora Säby Gård

Berätta kort om företaget/er bakgrund.
– Vi systrar, Angeli och Diana, driver tillsammans med kusiner och fäder Stora Säby Gård. Vid sidan av gården driver vi även egna företag, Diana inom design och Angeli inom bland annat entreprenörskap och medlemsutveckling av ideella organisationer.

– Gården har gamla anor och uppfördes på 1600-talet. Det har drivits både jordbruk och grishållning här. Idag hyrs lokaler ut till småföretagare inom hem, fritid, hantverk och trädgård för att skapa en handels- och mötesplats för familjer och villaägare i norra storstockholm.

Vad gör företaget unikt?
– Att det är ett familjedrivet företag där företagsanda alltid har funnits med. Vi driver själv egna företag förutom gården och tror på småföretagare. Det är små företag vi vill attrahera nu när vi fokuserar på att utveckla gården som handels- och mötesplats.

Vilka är era kunder?
– Företagare som är i behov av lokaler på gården samt familjer och villaägare som besöker butikerna och är i behov av tjänsterna som företagen erbjuder. Vi vill också att man ska kunna ta med familjen till en annorlunda mötesplats i vackra omgivningar där man kan hitta något till alla delar av hemmet.

Vad är den största utmaningen just nu?
– Det är alltid en utmaning att driva företag med familjen. Vi måste kunna vara professionella ibland och familj ibland. Vi behöver fortsätta diskutera vad vi vill skapa tillsammans. Det finns en lång historia av familjeföretagande som vi vill bygga vidare på. Tillit, samarbete och utrymme för alla är viktigt, oavsett våra olika drivkrafter och kompetenser. Vi arbetar också med att erbjuda en större vidd på aktiviteter och event på gården.


 

 Vilka konkreta mål har ni?
– En lekplats eller naturstig för barn behöver vi få fram för att locka ännu mer familjer. För att få vårt butikskoncept shop in shop att komma igång ordentligt söker vi företag som vill att deras varor ska synas sju dagar i veckan i denna butik men som kanske inte är beredda att arbeta heltid på plats utan hellre vill dela bemanningen med oss andra.

Hur ser framtiden ut?
– En stor del framöver blir att skapa ett koncept runt gården, att satsa på platsmarknadsföring för att få folk att åka hit, inte bara på helger eller julmarknader, utan även på vardagarna. För det nya butikskonceptet ser det bra ut. Det är flera intressenter som vill vara med. Vi är i full gång med att inreda och planerar att öppna i januari/februari 2013. Sen kommer det även öppnas ännu en ny butik under våren.

– Vi har mycket mark och behöver skapa mer affärstillfällen där, exempelvis genom att hyra ut reklamskyltar. Tanken är att platsen ska vara ett utflyktsmål så vi jobbar för att det ska finnas mycket olika saker som lockar till ett besök.

Era tre bästa erfarenheter/tips?
Angelis tips för den som driver familjeföretag:
– Ha tydliga roller, avtal och ansvarsområden
– Träffas ofta för att diskutera mål och förväntningar så att allt lyfts upp till ytan och inte tas för givet.
– Lita på varandra, var beredd att kompromissa och skapa en kultur där ni alla kan jobba utifrån era egna förutsättningar

Dianas bästa erfarenheter/tips för dig som vill starta företag:
– Att våga. Om man inte vågar spela kan man inte vinna.
– Kör på den linje som du bestämt och våga fortsätta med det. Även om det inte ger utslag direkt så funkar det troligen i längden. Samtidigt ska man våga erkänna fel och kunna hitta nya vägar, men utan att tappa sin första linje.
– Glöm aldrig hur viktigt det är att hjälpa andra och hur avgörande nätverkande med människor är för att kunna göra goda affärer

 

 

>> Stora Säby Gård

Stora Säby Gård logga   

 

 

Senast uppdaterad ( 2012-11-27 )