post-it2.jpg
En introduktion till 5G och vad det innebär för dig som konsument
(2017-10-12) Skrivet av Lynn Morre

Mobiltelefonen är idag en naturlig del av de flesta människors vardag. Vi bär den alltid med oss och spenderar oftast flera timmar om dagen på den. En mobil är idag så mycket mer än att bara att ringa och sms:a. Med alla applikationer som utvecklas har vi oftast all information vi behöver både i privatlivet och arbetslivet i telefonen. Därför kräver vi idag också mycket av våra mobiler och en av de viktigaste faktorerna brukar vara internetuppkopplingen. Det ska fungera så snabbt och smidigt som möjligt. I nuläget är 4G den maximala uppkopplingen som erbjuds men samhället efterfrågar så klart möjligheten att göra förbättringar. Den första telefonen med 5G har redan blivit presenterad och nu gör tillverkarna allt för att sina mobiler ska vara kompatibla med 5G. Här dyker vi djupare i vad vi som konsumenter kan förvänta oss i framtiden.

Vad kommer vara skillnaderna mellan 4G och 5G:

På mässan i Barcelona kallad Mobile World Congress som är världens största mobil-mässa, presenterades den första ZTE smartphone som är kompatibel med 5G. Detta innebär att vi har påbörjat evolutionen från 4G till 5G. Den första frågan de flesta ställer sig är såklart: vad är förbättringarna från tidigare 4G? Den största skillnaden är hastigheten. När du surfar med 4G har du möjlighet att komma upp i hastigheter upp till 100 Mbit. Med 5G vill tillverkarna att du ska komma upp i hastigheter upp till 10 000 Mbit, alltså 10 gånger snabbare än föregångaren. Man vill också att 5G ska vara tillgängligt över ett bredare område, även på plaster där det i nuläget kan vara svårt att få in täckning för 4G. En annan förbättring man också pratar mycket om är svarstiden. Detta innebär tiden det tar för mobilen att ladda en hemsida när du skickar en förfrågan. Denna vill man ska förbättras med 20 gånger tiden det idag tar med 4G.

Hur vet jag vilken modell jag ska välja och vilken affär vänder jag mig till?

Visst låter det bra med 5G? Tänk dig nu att vi reser framåt i tiden och alla nya mobiler är kompatibla med 5G. Vilken mobil ska du i så fall välja? Vi har nog alla haft diskussionen om vilken som är den bästa mobilen. Detta brukar ofta bli en hetsig diskussion då alla har sina favoritmärken och modeller. Det är inte alltid lätt att bestämma sig när det är dags att köpa en ny mobil. Utbudet är stort och funktionerna vi kräver av mobiltelefonen är många. För idag handlar det inte bara om att hitta en prisvärd mobil utan också en prisvärd smartphone. För med en smartphone har vi allt på samma ställe, kamera, kalender, internet, kontakter, sociala medier, vi sköter bankärenden och kanske till och med jobbar från den. Därför måste man som konsument ställa sig frågan vilka som är de viktigaste funktionerna för en själv och utgå därifrån.

Precis som det idag finns en uppsjö av mobiler finns det också lika många affärer som säljer dem. Oftast brukar olika affärer fokusera på ett eller två märken. Den ena affären kan ha det besta utbudet av smarta telefoner från ZTE medan en annan fokuserar på en annan tillverkare. Det som är bra i dagens samhälle är att du kan läsa på och hitta information innan du bestämmer dig. Du kan både söka upp fakta på internet och höra dig för med kunnig personal i affären. När du äntligen har gjort ditt val av önskade funktioner kan du välja det som är mest prisvärt för just dig.

När förväntas 5G nätverket vara utbyggt och klart för användning?

Det finns såklart lite olika bud om när 5G kommer vara en naturlig del av vår vardag. Vissa säger att vi kommer se det på marknaden redan inom det närmsta året medan andra menar att vi fortfarande får hålla oss några år. Inget vet säkert och det gäller för dig som är intresserad att hålla dig uppdaterad. Det som är viktigt att komma ihåg är att alla stora tillverkare arbetar hårt på att lansera mobiler som kommer kunna användas med 5G. Alla vill förstås hänga med i utvecklingen och erbjuda det som kunderna efterfrågar. Teknologi är en naturlig del av vår vardag och speciellt mobilen. Det finns inga tecken på att trenden är på väg att vända, snarare tvärtom. Därför är det viktigt att mobilerna har den kapacitet som konsumenterna efterfrågar. 5G är ännu ett steg på vägen och väntan är stor när 5G träder in i mobilvärlden.

[ Tillbaka ]