post-it2.jpg
Fantastiska och enkla sätt att ge ditt kontor en uppfräschning
(2018-04-23) Skrivet av Norah Arbon
Image and video hosting by TinyPic För den som alltid arbetar hemifrån, eller som kanske har möjlighet att sköta sitt arbete från bostaden en eller ett par dagar per vecka, är det viktigt att ha ett praktiskt, bekvämt och vackert kontor som gör det möjligt att arbeta effektivt.

Placering

Det är inte ovanligt att en stor klädkammare eller något liknande utrymme görs om till hemmakontor, men om du skall arbeta heltid i ditt hemmakontor är det viktigt att du också trivs där så välj en bra plats i din bostad för ditt kontor. En lämplig plats för ett hemmakontor är en plats där du kan arbeta i fred men ändå ha ett fönster att kunna se ut genom. Har du till exempel ett extra rum eller en öppen yta utanför sovrummen på husets övervåning skulle det kunna bli ett bra hemmakontor. Kommer du att ta emot kunder eller andra besökare i ditt hemmakontor kanske en placering utanför sovrummen på husets övervåning inte är optimal. Finns det ett rum med egen ytterdörr vore det bättre. Tänk noga igenom vilka behov du har och vilka krav du har på ett hemmakontor innan du väljer plats för det.

Möbler

När du väl valt plats för ditt hemmakontor är det dags för möbler. Skrivbord är ofta det första man tänker på när man skall möblera ett kontor men viktigast av allt är din stol. Kommer du att sitta vid din dator många timmar per dag är det oerhört viktigt att du väljer en bra stol. Givetvis skall stolen gå att snurra och den bör ha hjul så att den är enkel att flytta, men den måste också vara inställbar i höjd och lutning. Framförallt måste den vara bekväm. Har du svårt att sitta i en stol en hel dag, oavsett hur bekväm den än är, kanske du bör ge dig själv möjlighet att omväxlande stå och sitta när du arbetar. Behöver du omväxlande stå och sitta kommer du att behöva ett höj- och sänkbart skrivbord. Skrivbordet är näst efter stolen kontorets viktigaste möbel och bör vara stort nog att, förutom datorn, också rymma dokument och annat du behöver. Höj- och sänkbara skrivbord är dyrare än vanliga så det kanske räcker med ett litet höj- och sänkbart skrivbord för datorn och ett större fast skrivbord för övriga aktiviteter.

Har du nu stol och skrivbord är det dags för förvaring och här gäller det att tänka på vad som ska förvaras var. Saker du ofta behöver är det bra om du kan nå utan att behöva sträcka dig eller resa dig upp. Det kan vara en fördel att förvara dessa i en hurts i anslutning till skrivbordet. Saker du mer sällan behöver kan förvaras i bokhyllor.

Teknik

Vilken typ av dator du använder är oviktigt så länge den fungerar bra och du trivs med den. Men är din dator en laptop du bör skaffa ett ordentligt tangentbord och en stor skärm för att kunna arbeta effektivt och bekvämt. En kombinerad skrivare/kopiator/scanner brukar vara nog för ett hemmakontor och dess placering beror på hur ofta du skriver ut och om du störs av ljudet. Skriver du ut massvis av sidor på en och samma gång kan ljudet från skrivaren vara störande och skrivaren bör då placeras avskilt från det övriga kontoret. Skriver du ut enstaka dokument ofta kan det var behändigt att kunna nå dem utan att resa sig upp.

Belysning

Bra belysning är oerhört viktigt och det räcker inte med att ha en liten taklampa, här går det inte att snåla. En bra taklampa och en bra skrivbordslampa är en förutsättning för att det skall gå att arbeta under många timmar vid ditt skrivbord.

Dekoration

Att dekorera ett hemmakontor kan verka oviktigt men är betydligt viktigare än man kan tro. Snyggt målade väggar eller snygga tapeter ger ökad inspiration. En läcker fototapet kan ge en känsla av rymd till ett litet hemmakontor och några snygga tavlor, eller en hel tavelvägg piggar verkligen upp ett kontor. Är du osäker på vilka tavlor som passar i ditt kontor, googla ”tavelvägg inspiration” eller ”tavlor inspiration” och du kommer att hitta mängder med unika väggdekorationer för kontoret.

Ordning

En mycket viktig sak när du arbetar hemifrån är att försöka skilja ditt hemmakontor från övriga hemmet, ditt kontor är din arbetsplats, inte en plats för till exempel tvätt att mellanlanda på sin väg till garderoben.

Tänk noga igenom var i din bostad det är möjligt att ha ett hemmakontor och rusa inte iväg och köp alla möbler med en gång. Låt ditt kontor växa fram och låt dina behov styra hur du möblerar och dekorerar kontoret. Tänk på att tavlor och andra dekorationer inte bara är till för att skänka skönhet till ditt kontor, de är också där för att inspirera dig och för att få dig att trivas i ditt kontor och vilja tillbringa långa arbetspass där.
[ Tillbaka ]