post-it2.jpg
Hur Man Hittar Projekt Som En Oberoende Konsult
(2017-10-21) Skrivet av Norah Arbon

En person som är en konsult innebär att du arbetar som rådgivare/specialist inom ett specifikt område. En konsult kan antingen vara en egen företagare (oberoende konsult) eller vara anställd av ett konsultföretag. Är konsulten anställd via ett företag arbetar denna antingen med ett team med andra konsulter eller så jobbar de ute hos en kund – som en anställd. Det finns inga gränser på vad konsulter kan jobba som eller ha för uppdrag.

Framgångsfaktorer

För att jobba som en oberoende konsult så krävs en hel del arbete. Som konsult måste du uppdatera dina kunskaper kontinuerligt och framförallt vara en expert på det området du erbjuder kunderna - ditt rykte är det som konsulter i stort sätt lever på. Då du jobbar som en oberoende konsult är det ditt ansvar att marknadsföra dig och dina tjänster för att du ska synas bland andra konkurrenter – var unik med din marknadsföring.

När du fått kundkontakt ska detta bli en långvarig kontakt. Du vill ju ha nöjda kunder samtidigt som kunderna vill känna ett förtroende gentemot dig. Håll alltid kontakt och var alltid tillgänglig vid eventuella problem som kan uppstå – kunden bör betraktas som din bästa vän. Det är en enorm press ute på marknaden och ett hav av konsulter – som egen konsult vill du givetvis ha kvar dina kunder.

Att driva ett företag och bli konsult är mer än att bara vara duktig på det du gör. Gå kurser och föreläsningar, köp böcker och läs, det finns mycket bra sätt att ta till sig information. Lär dig om allt kring hur det är att driva ett företag på ett korrekt sätt för ett stabilt och långvarigt företag – bygg upp din arbetsförmåga, det kommer att gynna dig och din konsultverksamhet.

Det krävs helt klart mer jobb för dig som ska hitta projekt som oberoende konsult än att bli outsourcad av ett konsultföretag. Konsultföretaget letar själva upp projekt och du kommer att bli uthyrd till kund för en viss tid. Du blir mer eller mindre anställd av konsultföretaget och du antar dig de projekt du blir tilldelad.

Hitta projekt

Att hitta projekt som oberoende konsult är inte alltid så lätt som det kanske låter. Det första att tänka på är att din marknadsföring och din personliga framhävning finns tillgänglig för kunder att granska. Som egen konsult är detta A och O för att du ska framgå som professionell och seriös. Att sedan hitta projekt kan du göra på många olika sätt. Allt kretsar i stort sätt runt internet idag. Det finns en hel del webbplatser att ta del utav just för kunder som vill ha projekt gjorda och oftast handlar det om att konsulterna lägger ett anbud och det som passar kunden bäst får projektet och betalt därefter.

Det är en bra inkörsport att börja marknadsföra sig via sådana webbplatser. Är kunden/kunderna nöjda med ditt arbete har du redan tagit ett steg framåt. Har du däremot skapat dig ett band med denna kund är det en bra idé att erbjuda dina tjänster direkt istället för att “slåss” med andra konsulter – se då till att erbjuda något unikt, i början får man ibland nöja sig med det lilla för att komma igång med sitt företag och göra ditt namn sett och hört.

Det kommer kräva mycket utav dig som egen konsult för att synas. Det är väldigt vanligt att man själv kontaktar företag som kan tänkas kunna använda sig av dina tjänster och boka in ett möte där du kan presentera dig och det du gör. Var förberedd med material innan mötet och framförallt att du har gjort ett väl utförlig plan för ett professionellt och smidigt möte.

Det finns givetvis andra sätt att få tag på projekt. Det handlar då om att annonsera dig själv och vad du erbjuder samt att själv ta kontakt med företag som matchar dina tjänster och presentera dig och dina kunskaper. Annonsera gör du antingen via webbplatser eller tidningar men det finns också en annan viktig del som många inte tycker väger lika mycket som annonsering på sociala medier – mun till mun-metoden.

Mun till mun-metoden är än av de äldsta metoderna för marknadsföring och ska inte underskattas. Det är ett utmärkt sätt att “komma ut” som egen företagare. När kunder är nöjda vill de gärna berätta om detta till andra och det kommer sprida sig som ett virus. Denna metod kräver mycket utav dig och du måste då leverera det allra bästa till kunden för att denne ska rekommendera dig vidare. Mun till mun-metoden gäller även dig som konsult. För varje tillfälle du får i ett socialt sammanhang är det ett ypperligt tillfälle att “sälja” in dig, fast då på ett naturligt sätt – presentera dig och ditt företag.

Att jobba som en oberoende konsult kräver mycket utav dig. Du ska med goda kunskaper leverera det allra bästa ut till kund och samtidigt fortsätta göra allt i din makt för att behålla de befintliga kunder du har. Som egen konsult är den viktigaste faktorn att vara påläst om att driva företag samt att alltid hålla dig uppdaterad med dina kunskaper. Det är ingen dans på rosor att vara en oberoende konsult och förbered dig på mycket arbete och tid för att få ditt företag på rullning och håva in kunder.

[ Tillbaka ]